“We are people who work hard”

Ονομάζομαι Rifaat και είμαι από τη Δαμασκό της Συρίας. Ήμουν φοιτητής στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών και Καλών Τεχνών. Με το ξέσπασμα του πολέμου, η πρωτεύουσα της χώρας μας έχει γίνει πολύ επικίνδυνη και προσπάθησα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να πάρω τη γυναίκα και τα παιδιά μου και να φύγουμε για την Τουρκία.

Ως πρόσφυγες, η κατάστασή μας ήταν πολύ άσχημη. Ευτυχώς, οι Τούρκοι προσπαθούσαν να μας βοηθήσουν οικονομικά. Όμως, η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία για τους πρόσφυγες ήταν άσχημη. Δεν υπήρχαν καθόλου δουλειές. Σκεφτόμουν το μέλλον του γιου μου και της οικογένειάς μου, καθώς ένιωθα ότι κινδυνεύαμε από την οικονομική κρίση στην Τουρκία. Η γυναίκα μου κι εγώ προσπαθήσαμε να βρούμε μια λύση και καταφέραμε εκείνη και ο γιος μας να πάνε με ασφάλεια στη Σουηδία. Έκανα ό,τι μπορούσα και δόξα τω Θεώ τα κατάφεραν.

Όταν έφτασαν στη Σουηδία, ένιωθα μόνος στην Τουρκία, όντας άνεργος και σε κακή οικονομική κατάσταση. Δεν μπορούσα πλέον να περιμένω και να μείνω για πάνω από έξι ή επτά μήνες χωρίς τη σύζυγο και τον γιο μου. Προσπάθησα να εγκαταλείψω την Τουρκία και να πάω στην Ελλάδα, επειδή είναι η πιο κοντινή ευρωπαϊκή χώρα. Ρώτησα και έμαθα ότι ο καλύτερος τρόπος για να φτάσω στα ελληνικά νησιά είναι από τα τουρκικά παράλια. Αυτό γινόταν μέσω λαθρεμπόρων, οι οποίοι εκμεταλλεύονται ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη παίρνοντάς τους το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους. Οι τελευταίοι διακινδύνευαν τη ζωή τους. Είδα ανθρώπους να διακινδυνεύουν τη ζωή τους με τους λαθρεμπόρους, οι οποίοι τους μεταχειρίζονταν άσχημα και απάνθρωπα.

Έτσι, αποφάσισα να φτάσω στα ελληνικά παράλια μόνος μου χωρίς τη βοήθεια των λαθρεμπόρων. Με πολύ λίγα χρήματα αγόρασα μια μικρή βάρκα με μικρή μηχανή, πήγα στα τουρκικά παράλια σε ένα μέρος που είναι κοντά στα ελληνικά παράλια και ταξίδεψα το πρωί, σε αντίθεση με ό,τι κάνουν οι λαθρέμποροι, οι οποίοι βάζουν πενήντα άτομα στην ίδια βάρκα, ταξιδεύουν το βράδυ και από μέρη που είναι μακριά από τα ελληνικά παράλια, επειδή φοβούνται τη δίωξη από την τουρκική αστυνομία. Χρησιμοποίησα μια μικρή βάρκα που προορίζεται για ένα άτομο και ταξίδεψα το πρωί από μέρος που ήταν κοντά στα ελληνικά παράλια. Σκόπευα να περάσω μπροστά από την τουρκική αστυνομία, επειδή ήθελα να με δουν να περνώ από τα τουρκικά ύδατα στα ελληνικά, ακόμη και εάν η βάρκα μου βυθιζόταν, ενώ οι λαθρέμποροι προσπαθούν να μη γίνουν αντιληπτοί από τη χωροφυλακή και την τουρκική αστυνομία.

Προκειμένου να μη μου ζητηθούν νομικές ευθύνες, ούτε να βάλω σε κίνδυνο τη ζωή άλλων ή να υποχρεωθώ να λογοδοτήσω, ξεκίνησα το πρωί με τη μικρή μου βάρκα και πέρασα με ασφάλεια από τα τουρκικά ύδατα στα ελληνικά. Ίσως μου έδιναν δύναμη και κουράγιο το όνειρο και το κίνητρο μου να δω ξανά τη γυναίκα και τον γιο μου. Έφτασα στην Ελλάδα και ζήτησα άσυλο. Στη συνέχεια, βρήκα τον γιο και τη γυναίκα μου στη Σουηδία, ενωθήκαμε ξανά, μείναμε αρκετό καιρό μαζί και ακόμη προσπαθώ να ολοκληρώσω τις διαδικασίες για την επανένωσή μας στη Σουηδία.

Συμβουλεύω όλους όσους ταξιδεύουν προς μια ευρωπαϊκή χώρα να έχουν ενημερωθεί για τη νομοθεσία της, επειδή εγώ έκανα αίτηση για άσυλο δύο φορές και δεν γνώριζα τη νομοθεσία. Η υποβολή αίτησης ασύλου τη δεύτερη φορά πήρε πολύ καιρό, επειδή δεν είχα συμβουλευτεί κανέναν για τα λάθη που έκανα δυόμισι χρόνια. Δύο χρόνια μετά, μου είπαν ότι η διαδικασία δεν ήταν σωστή και έπρεπε να ξεκινήσω όλη τη διαδικασία από την αρχή. Έτσι, έχασα δύο χρόνια από τη ζωή μου, επειδή υπήρχε λάθος στη διαδικασία, αφού δεν είχα ρωτήσει σχετικά με τη νομοθεσία. Συμβουλεύω όλους τους πρόσφυγες από όλες τις εθνικότητες να ρωτήσουν για τη νομοθεσία, μόλις φτάσουν στην Ευρώπη και να μένουν μακριά από ανθρώπους που τους αποθαρρύνουν. Προσπαθήστε να είστε με θετικούς ανθρώπους που θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τις δεξιότητές σας, επειδή κάθε άνθρωπος διαθέτει δεξιότητες, παιδεία και χειρωνακτικές ικανότητες που μπορούν να ωφελήσουν την κοινωνία. Αγαπώ τη Σουηδία και τη θεωρώ δεύτερη πατρίδα μου. Περισσότερο αγαπώ την Ελλάδα και τη θεωρώ και αυτή δεύτερη πατρίδα μου.

Εύχομαι να είστε καλοί άνθρωποι και πρεσβευτές των κοινωνιών και των πατρίδων σας, επειδή βρίσκεστε στο επίκεντρο της προσοχής, όσον αφορά τη συμπεριφορά σας. Όταν συμπεριφέρεστε άσχημα, αντανακλάτε τις αρνητικές συμπεριφορές της χώρας σας. Ελπίζω να δείξετε μια θετική εικόνα των κοινωνιών σας και να προσπαθήσετε να μάθετε τη γλώσσα και να σπουδάσετε, γιατί μόνο έτσι θα πετύχετε. Προσπαθήστε να ενταχθείτε στην κοινωνία και να φέρεστε ευγενικά. Δουλέψτε και δείξτε ότι είμαστε άνθρωποι που τους αρέσει η δουλειά και ότι δεν είμαστε ποτέ τεμπέληδες. Είμαστε παραγωγικός λαός. Όποιος δουλεύει σκληρά στην Ευρώπη ανταμείβεται και αυτό αντανακλά και στην οικογένειά του. Είναι πετυχημένος και ζει καλά με την οικογένειά του. Σας εύχομαι όλα να πάνε καλά στην αναζήτηση της γνώσης.

Storyteller’s name: Rifaat
Interviewer’s name: Anxhela Dani
Country of origin: Syria
Sex: M
Age: 32

Dublin Core: Language: el Subject: Greece, Syria, Damascus, refugee, A Million Stories