“Regular school”

Ali, from Afghanistan, came to Sweden 2015

I was a 2 year old boy when we moved to Arak in Iran. I lived there for about 12 years. Then I could not go to a regular school but I studied a little here and there. Quran, Mathematics and Persian.

We paid a lot of money to fly from Iraq. The smuggler planned everything and we had to go all the way to Turkey. It took a few days until we arrived in Turkey. From there I became a tough boat refugee just like the others. 5-6 times we tried to drive with a small boat to Greece, but the police prevented us from returning to Turkey. It was tough to be on the boat. We were both hungry and thirsty and we had nothing to eat and drink. Once the boat’s engine broke down. We were then a few hours away at sea.

When the police arrived, we were first afraid and everyone asked God that he would help us. Then we were glad that the police came and helped us. The police used to send refugees back to Istanbul.

Finally, at the sixth attempt, we were in Greece on an island called Mytilene. We went landing on the island and stayed there for two days. We get registration documents and moved on to Athens. All this took 10 days. We lived in tents in refugee camps.

From Athens we took the train to Munich and continued through different countries. My money  was over in Munich. I had to hide in the toilet on the train and the whole trip took 18 hours. Later I met an Afghan man who gave me money for a ticket from Hamburg to Malmö.

In the beginning, I really wanted to leave Iran, but when I arrived in Turkey, I felt I would rather return to my family. When I passed Turkey, the smuggler told me not to return and I made the decision to travel on.

The boat trip from Turkey to Greece was the hardest.

Now I have got a residence permit and have started at upper secondary school. I’m looking for a apartment The authorities say I have to move to Borås to get an apartment, but I would love to stay here in Malmö.

I miss my family.

When I was on the train in Denmark, I felt I finally arrived after 4 months. I came to Sweden 2015.

Svenska: Ali, från Afghanistan, kom till Sverige 2015

Jag var en 2-årig pojke när vi flyttade till Arak i Iran. Jag bodde sedan där i ungefär 12 år. Då fick jag inte gå i någon vanlig skola utan jag läste lite här och där. Koranen, matte och persiska.

Vi var några som betalade mycket pengar för att fly från Irak. Smugglaren planerade allt och vi fick gå hela vägen till Turkiet. Det tog några dagar tills vi var framme i Turkiet. Därifrån blev jag en tuff båtflykting precis som de andra. 5-6 gånger försökte vi köra i väg med en liten båt till Grekland, men polisen hindrade oss, så vi fick återvända till Turkiet. Det var tufft att vara på båten. Vi var både hungriga och törstiga och vi fick ingenting att äta och dricka. En gång gick båtens motor sönder. Vi var då några timmars färd ute till havs.

När polisen kom var vi först rädda och alla bad Gud att han skulle hjälpa oss. Sedan blev vi glada för att polisen kom och hjälpte oss. Polisen brukade skicka flyktingar tillbaka till Istanbul.

Till sist, på det sjätte försöket, var vi framme i Grekland på en ö som heter Mytilene. Det tog Vi gick iland på ön och stannade där i två dagar. Vi skulle få registreringsdokument och åka vidare mot Aten. Allt detta tog 10 dagar. Vi bodde i tält i flyktingläger.

Från Aten tog vi tåget mot München och åkte vidare genom olika länder. Mina pengar räckte bara till München. Jag blev tvungen att gömma mig på toaletten på tåget och hela resan tog 18 timmar. Senare träffade jag en afghansk man som gav mig pengar till en biljett från Hamburg till Malmö.

I början ville jag verkligen lämna Iran, men när jag var framme i Turkiet kände jag att jag hellre ville tillbaka till min familj. När jag passerade Turkiet berättade smugglaren att man inte fick återvända och jag tog beslutet att resa vidare.

Båtresan från Turkiet mot Grekland var det jobbigaste.

Nu har jag fått uppehållstillstånd och har börjat på Gymnasiet. Jag söker bostad. Myndigheterna säger att jag måste flytta till Borås för att få tag på en lägenhet, men jag vill gärna stanna kvar här i Malmö.

Jag saknar mest min familj.

När jag satt på tåget i Danmark kände jag att jag äntligen var framme efter 4 månaders flykt. Jag kom till Sverige 2015.


A Million Stories Sweden: Nizar Keblawi, Nina Olsson, Sara Sarabi, Malin Gillberg, Daniel Björklund, Mats Nordström.

A Million Stories Sweden volunteers: Fariborz Ghadir, Mohamad Mohsin, Yazan Saad, Tarek Aloudallah, Dalia Saleem, Yara Ali, Ahmad Younes, Chaimae Hamri.

In association with

 

 

Dublin Core: Language: swe Subject: refugee, asylum, Sweden, A Million Stories